top of page
mjuklia_konfleir2_sommer_2023_eirikaurlundsæle (62).jpg

Hvem driver stedet?

Det Norske Misjonsselskap (NMS) eier fremdeles Mjuklia, men det er nå Foreningen Mjuklia Gjestegård som står for den daglige driften. Foreningen består av medlemmer fra Trøndelag med kjennskap til og engasjement for Mjuklia.

 

Målet er å sikre at stedet drives på en bærekraftig og fremtidsrettet måte, med ønske om å tilby et varmt og inkluderende møtested for både store og små.

 

Stedets drift er økonomisk selvstendig, og vi jobber aktivt for å utvikle tilbudet vårt for både faste gjester og nye besøkende. 

Hva er NMS?

NMS/ Det Norske Misjonsselskap er Norges eldste misjonsorganisasjon. Den ble etablert i 1842. Dette er en solid organisasjon som har fokus på misjon, diakoni og samfunnsutvikling – både i Norge og internasjonalt.

Gjennom over 180 år har NMS: 
🌍 Vært med på å spre det kristne budskapet i ulike deler av verden 
💚 Engasjert seg i diakonalt arbeid, fattigdomsbekjempelse og rettferdighet 
🏡 Bygget opp skoler, sykehus, kirker og fellesskap i mange land, i samarbeid med lokale kirker 

I dag har NMS arbeid i over 15 land og er en viktig aktør innen både bistand og trosformidling. 

Vi er stolte av vår historiske tilknytning til NMS og har et godt samarbeid både med NMS og NMSU (ungdom) i form av leirer, arrangementer og fellesskap ellers. 

Hva kan vi tilby? 

🏡 Overnatting - Med sengeplasser til 130 personer fordelt på 30 rom. 
🍽️ Mat og servering – Både catering, populære buffédager og servering ved arrangement 
🏕️ Leirer og kurs – konfirmantleirer, barne- og ungdomsleirer og seniorleirer 
🏢 Møter og konferanser – moderne møterom i rolige omgivelser 
🐓 Åpent fjøs og dyreopplevelser – hils på alpakkaer, geiter, høner og kaniner 
🚶‍♂️  Flotte turområder, ski- og friluftsmuligheter. En 18-hulls disc-golf -bane. Buvatnet med bademuligheter 
🛶 Aktiviteter for grupper – teambuilding, friluftsliv, kanopadling og bålkaffe 

Fra Leirsted til Moderne Gjestegård

1960 - 1970-tallet

På 1960-tallet var det en økende interesse for kristne leirsteder i Norge. NMS ønsket å etablere et samlingssted også i Trøndelag. Valget falt på Berkåk, et sentralt beliggende sted med vakre naturomgivelser. Arbeidet med å planlegge og bygge anlegget startet i midten av tiåret. I 1971 sto Mjuklia Ungdomssenter klar for å ta imot barn, ungdom og samlinger både for bygdas folk og tilreisende. 

 

I begynnelsen var fasilitetene enkle. Her var spisesal, peisestue og et internat med felles bad i hver fløy. Stedet var populært, en hadde blant annet opp til 6 barneleirer i NMS regi gjennom sommeren de første årene. I tillegg til leirer ellers i året. 

I 1972 ble Mjuklia godkjent som en av de 5 første leirskolene i Midt-Norge. Dette gjorde at det var full aktivitet fra mandag til fredag i skoletida gjennom drøye 30 år, i tillegg til arrangement i helgene. 

I 1974 sto fjøset klart, og siden har det vært dyr i fjøset. Der kunne en oppgjennom åra møte både hester, griser, geiter, sauer, kaniner og høns. Å få ri på hestene og være med og stelle dyra betydde mye for mange. Noen av barna fikk sitt første møte med gårdsdyr her. 

Dyra måtte ha mat og i flere år ble det arrangert arbeidsleirer om sommeren med hesjing og høykjøring på nedlagte småbruk i området. 

Det ble også arrangert fjellvandringsleirer i Rondane og Trollheimen med Mjuklia som arrangør gjennom 16 år. 

1980 - 1990-tallet

Gjennom 1990-tallet fortsatte Mjuklia å vokse. Det var behov for større kapasitet. I 1994 sto storsalen og en ekstra sovefløy klar. Stedet ble gradvis mer tilrettelagt for ulike typer grupper, og en kunne huse flere arrangement samtidig.

2000 - 2010-tallet

2000-tallet brakte med seg flere moderniseringer. Kjøkkenet ble oppgradert, møterommene fikk bedre teknisk utstyr, og gjestegården begynte å tilby mer variert matservering, inkludert catering. Stedet utviklet seg fra å være et tradisjonelt leirsted til å bli en fullverdig gjestegård. 

Det satses stadig mer på aktiviteter og opplevelser for besøkende. Klatrevegg, zipline og samhandlingsløyper er blitt en del av aktivitetstilbudet. Et innendørs aktivitetsrom var en drøm, dermed ble mye av redskapshuset omgjort til et tjenlig aktivitets- og samlingssted med to bad, innebandy-rom og stue med kjøkkenavdeling og stor skjerm. 

I samme område vil du også finne utetoalett, plass for parkering av bobil med tømmemulighet og tilgang til rent vann.  

Fjøsdrifta er fornyet; nå finner du kaniner, geiter, alpakkaer og høner der.  De setter alle pris på besøk! 

I dag

er Mjuklia ungdomssenter blitt til Mjuklia Gjestegård som kombinerer tradisjon med nye muligheter. Vi har et sterkt fokus på fellesskap. Her kan du oppleve uteaktiviteter som kanopadling, zipline og samhandlings- løype. Konfirmantleirene her har vokst i omfang og popularitet. Barnehager kommer gjerne på dagsbesøk. Turløyper er lett tilgjengelige. Buffedagene er populære for hele bygda. 

Mjuklia er nå kjent som et sted der ungdom kan utfordre seg selv, bygge vennskap og reflektere over viktige spørsmål i trygge omgivelser.    

 

Frivillige har hele tida spilt en sentral rolle i utviklingen av Mjuklia Gjestegård. Dugnadsfolk har vært med og vedlikeholdt byggene, brøyta snø, bidratt på leirer og stelt dyra. Uten dette engasjementet ville ikke Mjuklia vært det stedet det er i dag 

Mjukliboka - "Med hjerte for Mjuklia gjennom 50 år"

I forbindelse med Mjuklias 50-årsjubileum ble det utgitt ei jubileumsbok. Her får vi del i historien om Mjuklia fra oppstarten til dagens moderne gjestegård. Gjennom fortellinger, bilder og minner kan vi være med gjennom spennede episoder og allsidig utvikling. Boka er tilgjengelig for salg og gir et unikt innblikk i Mjuklias betydning for utallige mennesker.

(Ved interesse kontakt tlf. 901 62 225) 

Mjuklia har vært et samlingspunkt i over 50 år. Engasjerte frivillige og dyktige ansatte har gjort dette mulig. Vi ønsker å holde fast ved det som har preget Mjuklia gjennom alle år: samling om kristne verdier, fellesskap og bruk av naturen.                                                   

 Med ønske om fortsatt å kunne være i utvikling, ser vi frem til mange nye år med leirer, arrangementer og gode minner!

Hjertelig velkommen!

bottom of page